Citrónová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se citrónová kůra výborně kombinuje:
Bobulky červeného, respektive růžového pepře, mají měkkou vnější slupku s jemnou ovocnou chutí. Vnitřní část plodu má jemně pálivou chuť, která po jídle dlouho přetrvává.
Využití v kuchyni:
→ Omáčky, polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle.
S čím je růžový pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se růžový pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
ZEMĚ PŮVODU: Brazílie, Indie
SKLADOVÁNÍ: Teplota max. 24°C a vlhkost max. 75%.
ALERGENY: Může obsahovat stopy alergenu lepku, sóji, hořčice, celeru, sezamu, vejce a mléka.
MĚRNÁ CENA: 100g - 76 Kč/100g
500g - 67,20 Kč/100g
Bobulky červeného, respektive růžového pepře, mají měkkou vnější slupku s jemnou ovocnou chutí. Vnitřní část plodu má jemně pálivou chuť, která po jídle dlouho přetrvává.
Využití v kuchyni:
→ Omáčky, polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle.
S čím je růžový pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se růžový pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Citrónová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se citrónová kůra výborně kombinuje:
Hřebíček patří mezi jedno z nejstarších koření vůbec – poprvé je zmiňován v indických a čínských spisech.
Jeho vůně je silně aromatická, příjemná a teplá, s náznakem pepře a kafru, chuť ovocná, ale zároveň palčivě ostrá, pálivá a hořká a v ústech zanechává pocit znecitlivění.
Využití v kuchyni:
→ Pečivo, dezerty, sirupy, zavařeniny, marinády, masové vývary, ovocné kompoty, koláče, pečená jablka, vánoční cukroví, svařené víno, nakládaná zelenina.
S čím je hřebíček dobrý?
→ Cibule, červená řepa, červené zelí, čokoláda, dýně, jablka, mrkev, pomeranč, sladké brambory, šunka, tykev, vepřové maso, zvěřina.
Koření, s nimiž se hřebíček výborně kombinuje:
→ Bobkový list, fenykl, chilli, kardamom, koriandr, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, skořice.
Majoránka je všeobecně velmi oblíbené koření, protože takřka neztrácí své aroma a proto je sušená téměř stejně aromatická jako čerstvá.
Aroma majoránky je sladce kořenité, podobné tymiánu. Chuť je kořenitější, ale stále jemnější, než chuť oregana. Je teplá, lehce ostrá a nahořklá s náznakem kafru, sladká, jemně kořenné příchuti.
Využití v kuchyni:
→ Saláty, vaječná jídla, houbové omáčky, bramboráky, nádivky, játrové paštiky, játrové knedlíčky, bylinkové dresinky, těžko stravitelná tučná jídla.
S čím je majoránka dobrá?
→ Ančovičky, artyčoky, baklažán, brambory, cibule, cuketa, dýně, drůbež, fazole, houby, jehněčí maso, kachna, kukuřice, kuřecí maso, květák, luštěniny, mořské plody, mrkev, paprika, pepř, rajčata, ryby, sýrové pokrmy, špenát, telecí maso, tučná masa, vejce, zelí, zvěřina.
Koření, s nimiž se majoránka výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, černý pepř, chilli, paprika, petržel, rozmarýn, římský kmín, šalvěj, tymián.
• TIP! Majoránka je chutí velmi podobná oreganu, proto není vhodné používat obě koření najednou.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Aroma bobkového listu, též nazývaného "vavřín", je silně kořenné a mírně trpké.
Využití v kuchyni:
→ Vývary, polévky, dušená masa, marinády, nakládaná zelenina, bešamelová omáčka, fazole, čočka, rajčata, rajská omáčka, vaječný krém, rýžový nákyp, vařené ovoce, kebab, pilaf, bouquet garni.
S čím je bobkový list dobrý?
→ Citrusové plody, čočka, hovězí maso, jehněčí maso, kaštany, kuřecí maso, rajčata, ryby, rýže, zelené fazolky, zvěřina.
Koření, s nimiž se bobkový list výborně kombinuje:
→ Česnek, jalovec, majoránka, nové koření, petržel, saturejka, šalvěj, tymián.
Aroma bobkového listu, též nazývaného "vavřín", je silně kořenné a mírně trpké.
Využití v kuchyni:
→ Vývary, polévky, dušená masa, marinády, nakládaná zelenina, bešamelová omáčka, fazole, čočka, rajčata, rajská omáčka, vaječný krém, rýžový nákyp, vařené ovoce, kebab, pilaf, bouquet garni.
S čím je bobkový list dobrý?
→ Citrusové plody, čočka, hovězí maso, jehněčí maso, kaštany, kuřecí maso, rajčata, ryby, rýže, zelené fazolky, zvěřina.
Koření, s nimiž se bobkový list výborně kombinuje:
→ Česnek, jalovec, majoránka, nové koření, petržel, saturejka, šalvěj, tymián.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Kmín je znám svou pronikavou vůní, jež je stejně jako chuť teplá, nahořkle sladká a ostře kořenná, s příchutí sušené pomerančové kůry a slabým nádechem anýzu.
Využití v kuchyni:
→ Tučná a špatně stravitelná jídla, jídla z jednoho hrnce, masa, brambory, červená řepa, domácí chléb, sušenky, kořeněné pečivo, uzeniny, polévky, dušené pokrmy, kmínová polévka.
S čím je kmín dobrý?
→ Brambory, cibule, červená řepa, husa, chléb, kachna, kořenová zelenina, kysané zelí, nudle, rajčata, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se kmín výborně kombinuje:
Chuť jalovce je čistá a osvěžující, nasládlá, lehce pálivá s náznakem borovice a pryskyřice. Má dřevnatou, nezaměnitelnou vůni ginu, jehož výroby je součástí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na zvěřinu, jehněčí, vepřové maso, divokou kachnu, hovězí maso, láky, marinády, výroba ginu, telecí ledvinky flambované v ginu.
S čím je jalovec dobrý?
→ Hovězí maso, husa, jablka, kachna, vepřové maso, zelí, zvěřina.
Koření, s nimiž se jalovec výborně kombinuje:
→ Bobkový list, celer, česnek, kmín, majoránka, pepř, rozmarýn, saturejka,
Celá semena hořčice nemají žádné aroma, po rozžvýkání chutnají ořechově a velmi silně.
Využití v kuchyni:
→ Pokrmy s kari kořením, hořčičný olej, hořčičná omáčka k rybám, kečupy, nakládaná zelenina.
S čím je hořčice dobrá?
→ Aromatické sýry, grilované hovězí maso, kořenová zelenina, králík, kuřecí maso, mořské plody, párky, ryby, uzeniny, zelí.
Koření, s nimiž se hořčice výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, estragon, fenykl, hřebíček, chilli, kmín černý, kopr, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, petržel, pískavice.
Plody anýzu voní i chutnají sladce, ovocně a po lékořici, podobně jako badyán či fenykl, ale jemněji.
Využití v kuchyni:
→ Sladké pokrmy, pečivo, dorty, koláče, sladké sušenky, rýžový chléb, dušené vepřové maso, dušené ryby, jídla z kořenové zeleniny, ouzo, anýzovka, pastis, lívance plněné ovocem, fíkový salám, rybí polévka.
S čím je anýz dobrý?
→ Dýně, fíky, jablka, kaštany, kořenová zelenina, mořské plody, ořechy, ryby.
Koření, s nimiž se anýz výborně kombinuje:
→ Badyán, česnek, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice.
Kajenský pepř vlastně ani není pravým pepřem - jedná se o sušené mleté plody chilli, pojmenovaného podle města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Používá se především do pálivých jídel.
Chuť kajenského pepře je pálivá až štiplavá, vůně ovocná a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je kajenský pepř dobrý?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se kajenský pepř výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Fenykl má teplou, anýzovou vůni, chutná svěže, lehce nasládle a po lékořici.
Využití v kuchyni:
→ Tučné ryby, nakládaná zelenina, polévky, chléb, těstoviny se sardinkami, chowder (americký pokrm), finocchiona (toskánský salám).
S čím je fenykl dobrý?
→ Brambory, červená řepa, čočka, fazole, kachna, mořské plody, okurka, pórek, rajčata, ryby, rýže, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se fenykl výborně kombinuje:
Zelený pepř se vyrábí z ještě nezralých čerstvých a neloupaných plodů, které se nakládají do slaného a kyselého nálevu. Pálivost zeleného pepře je velmi mírná, jeho chuť je svěží a bylinná, nepotlačuje chuť ostatních přísad v jídle.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, omáčky, polévky.
S čím je zelený pepř dobrý?
→ Humr, krab, kuřecí maso, losos, vepřové maso.
Koření, s nimiž se zelený pepř výborně kombinuje:
→ Bobkový list, skořice, zázvor.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením.
Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní.
Využití v kuchyni:
→ Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette.
S čím je bílý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se bílý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový oříšek, petržel, rozmarýn, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
• TIP! Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu - přidává se teprve před koncem tepelné úpravy.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,