Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta granulované cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek, omáček či polévek. Výborně se také hodí na pizzu.
!NOVINKA!
Počet produktů: 14
Plody anýzu voní i chutnají sladce, ovocně a po lékořici, podobně jako badyán či fenykl, ale jemněji.
Využití v kuchyni:
→ Sladké pokrmy, pečivo, dorty, koláče, sladké sušenky, rýžový chléb, dušené vepřové maso, dušené ryby, jídla z kořenové zeleniny, ouzo, anýzovka, pastis, lívance plněné ovocem, fíkový salám, rybí polévka.
S čím je anýz dobrý?
→ Dýně, fíky, jablka, kaštany, kořenová zelenina, mořské plody, ořechy, ryby.
Koření, s nimiž se anýz výborně kombinuje:
→ Badyán, česnek, fenykl, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření, pepř, skořice.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Sušené paprikové floky se hodí pod maso, do gulášů, polévek, těstovin, salátů, pomazánek a zapečených brambor.
Sušená zelenina a koření na dochucení polévek, omáček, ryb, pomazánek, rýže či jídel z vajec.
Sušená zelenina a koření na dochucení polévek, omáček, ryb, pomazánek, rýže či jídel z vajec.
Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Quinoa se vyznačuje příjemnou a neutrální chutí a dá se tak zkombinovat téměř se vším. Její příprava je velice snadná a rychlá. V kuchyni se používá pro výrobu sladkých i slaných pokrmů. Je vhodná do ovocných i zeleninových salátů. Výborně také chutná zapečená se zeleninou, masem či sýrem, nebo se může přidat do těsta na lívanečky a sušenky. Lehce z ní vytvoříte i chutný nákyp či kaši.
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
Bujón se zeleninovou příchutí je vhodný pro přípravu zeleninových polévek. Výborně dochutí rýži i různá zeleninová jídla.
Velmi ostrá směs koření. Tuto směs můžete použít k dochucení omáček, mas, gulášů a pokrmů, které máte rádi ostré.
Vůně tymiánu je aromatická, chuť ostrá, lehce hořká s náznakem hřebíčku, máty a kafru.
Na rozdíl od většiny bylinek neztrácí své aroma ani při dlouhém vaření, hodí se proto do pomalu vařených jídel.
Využití v kuchyni:
→ Bouquet garni, dušené pokrmy, paštiky, husté zeleninové polévky, omáčky s rajčatovým či vinným základem, marinády na vepřové maso a zvěřinu, játrovky, játrové knedlíčky, lasagne, ravioli, pizza, francouzská dušená jídla (pot-au-feu, cassoulet), louisianské pokrmy gumbo a jambalaya.
S čím je tymián dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, jehněčí maso, králík, kukuřičce, lesní houby, luštěniny, mrkev, pórek, rajčata, zelí.
Koření, s nimiž se tymián výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, hřebíček, chilli, majoránka, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, petržel, rozmarýn, saturejka.
Směs koření vhodná na grilovanou zapečenou zeleninu, zapečené brambory a těstoviny. Směs je také vhodná do leča.
Pikantní směs koření vhodná na špagety a všechny druhy těstovin.
Směs koření vhodná na všechny druhy masa.