Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Její vůně je sytá, lahodná, parfémová s nádechem lékořice či tabáku. Má teplou, měkkou, sladkou a smetanovou chuť.
Využití v kuchyni:
→ Smetana, krémy, pudinky, dorty, zákusky, zmrzliny, sirupy, likéry, zvýraznění chuti kuřecího masa, mořských plodů a kořenové zeleniny, panna cotta, crème brûlée.
S čím je vanilka dobrá?
→ Broskve, čokoláda, hrušky, jahody, jablka, meloun, mléko, mořské plody, ryby, smetana, vejce.
Koření, s nimiž se vanilka výborně kombinuje:
→ Hřebíček, chilli, kardamom, skořice, šafrán.
• TIP! Přítomnost drobných černých lepkavých semen v jídle svědčí o pravosti vanilky.