Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta granulované cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek, omáček či polévek. Výborně se také hodí na pizzu.
Španělská kuchyně
Počet produktů: 37
Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta mleté cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek, omáček či polévek. Výborně se také hodí na pizzu.
Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta sušených plátků cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek či omáček. Výborně se také hodí na pizzu.
Mletý česnek je všestranným pomocníkem v kuchyni – využijete jej všude tam, kam se hodí i čerstvý česnek. Hodí se do pomazánek, omáček, polévek, luštěnin, karbanátků, salátů, pod maso a na topinky.
Česnekové plátky využijete vždy, když nemáte po ruce čerstvý česnek. Hodí se na pizzu, pod maso, do polévek, bramboráků, omáček nebo majonéz.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou. Mleté chilli má zemitou, ovocnou, ostře palčivou vůni.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Kmín římský, někdy též zvaný křížový kmín nebo cumin, má ostře aromatické, jemně hořké aroma. Vůně je silná a těžká, kořeněná až sladká. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá s přetrvávající palčivostí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na různé druhy mas, chléb, žaludeční likéry, čatní, ostré směsi koření, dušená zelenina, preclíky, kuskus, párky merguez, španělské tapas, masové kuličky kofta.
S čím je kmín římský dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, čočka, fazole, chléb, jehněčí maso, kuřecí maso, kysané zelí, rýže, sýry.
Koření, s nimiž se kmín římský výborně kombinuje:
→ Anýz, bobkový list, česnek, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pepř, pískavice, skořice, tymián, zázvor.
Kmín římský, někdy též zvaný křížový kmín nebo cumin, má ostře aromatické, jemně hořké aroma. Vůně je silná a těžká, kořeněná až sladká. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá, s přetrvávající palčivostí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na různé druhy mas, chléb, žaludeční likéry, čatní, ostré směsi koření, dušená zelenina, preclíky, kuskus, párky merguez, španělské tapas, masové kuličky kofta.
S čím je kmín římský dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, čočka, fazole, chléb, jehněčí maso, kuřecí maso, kysané zelí, rýže, sýry.
Koření, s nimiž se kmín římský výborně kombinuje:
→ Anýz, bobkový list, česnek, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pepř, pískavice, skořice, tymián, zázvor.
Majoránka je všeobecně velmi oblíbené koření, protože takřka neztrácí své aroma a proto je sušená téměř stejně aromatická jako čerstvá.
Aroma majoránky je sladce kořenité, podobné tymiánu. Chuť je kořenitější, ale stále jemnější, než chuť oregana. Je teplá, lehce ostrá a nahořklá s náznakem kafru, sladká, jemně kořenné příchuti.
Využití v kuchyni:
→ Saláty, vaječná jídla, houbové omáčky, bramboráky, nádivky, játrové paštiky, játrové knedlíčky, bylinkové dresinky, těžko stravitelná tučná jídla.
S čím je majoránka dobrá?
→ Ančovičky, artyčoky, baklažán, brambory, cibule, cuketa, dýně, drůbež, fazole, houby, jehněčí maso, kachna, kukuřice, kuřecí maso, květák, luštěniny, mořské plody, mrkev, paprika, pepř, rajčata, ryby, sýrové pokrmy, špenát, telecí maso, tučná masa, vejce, zelí, zvěřina.
Koření, s nimiž se majoránka výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, černý pepř, chilli, paprika, petržel, rozmarýn, římský kmín, šalvěj, tymián.
• TIP! Majoránka je chutí velmi podobná oreganu, proto není vhodné používat obě koření najednou.
Nové koření, známé také jako "pimentovník", voní teple po hřebíčku, skořici a muškátu, chuť má ostře peprnou, kořenně palčivou a mírně nasládlou.
Využití v kuchyni:
→ Polévky, dušené pokrmy, konzervace masa, nakládaná zelenina, svařené víno, dorty, pudinky, džemy, ovocné koláče, kečup, omáčky, párky, uzeniny, sekaná, čatní, likéry, pilaf.
S čím je nové koření dobré?
→ Červené zelí, dýně, hovězí maso, kořenová zelenina, lilek, ryby, sladké brambory, tykve, vepřové maso, většina druhů ovoce.
Koření, s nimiž se nové koření výborně kombinuje:
→ Česnek, hořčice, hřebíček, chilli, koriandr, muškátový květ, pepř, rozmarýn, tymián, zázvor.
Nové koření, známé také jako "pimentovník", voní teple po hřebíčku, skořici a muškátu, chuť má ostře peprnou, kořenně palčivou a mírně nasládlou.
Využití v kuchyni:
→ Polévky, dušené pokrmy, konzervace masa, nakládaná zelenina, svařené víno, dorty, pudinky, džemy, ovocné koláče, kečup, omáčky, párky, uzeniny, sekaná, čatní, likéry, pilaf.
S čím je nové koření dobré?
→ Červené zelí, dýně, hovězí maso, kořenová zelenina, lilek, ryby, sladké brambory, tykve, vepřové maso, většina druhů ovoce.
Koření, s nimiž se nové koření výborně kombinuje:
→ Česnek, hořčice, hřebíček, chilli, koriandr, muškátový květ, pepř, rozmarýn, tymián, zázvor.
Oregano je též známo pod názvem „dobromysl".
Chuť je kořenně aromatická, mírně slaná, výrazná, peprná, s pálivou, často citronovou příchutí.
Využití v kuchyni:
→ Sýrové pokrmy, omáčky na těstoviny, pizza, pečená zelenina, řecké souvlaki, saláty, náplně tortil, salsa omáčky, dušená masová jídla, hamburgerová masa, tučné pokrmy (jehněčí, skopové), ochucení olejů a octů, mexické burritos.
S čím je oregano dobré?
→ Ančovičky, artyčoky, baklažán, brambory, cibule, dýně, drůbež, fazole, houby, jehněčí maso, kachna, kukuřice, kuře, květák, lilek, mořské plody, mrkev, paprika, pepř, rajčata, ryby, špenát, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí, zvěřina.
Koření, s nimiž se oregano výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, chilli, paprika, petržel, rozmarýn, římský kmín, šalvěj, tymián.
TIP! Oregano dávkujte opatrně, aby svou chutí nepřebíjelo ostatní ingredience.
Oregano je též známo pod názvem „dobromysl".
Chuť je kořenně aromatická, mírně slaná, výrazná, peprná, s pálivou, často citronovou příchutí.
Využití v kuchyni:
→ Sýrové pokrmy, omáčky na těstoviny, pizza, pečená zelenina, řecké souvlaki, saláty, náplně tortil, salsa omáčky, dušená masová jídla, hamburgerová masa, tučné pokrmy (jehněčí, skopové), ochucení olejů a octů, mexické burritos.
S čím je oregano dobré?
→ Ančovičky, artyčoky, baklažán, brambory, cibule, dýně, drůbež, fazole, houby, jehněčí maso, kachna, kukuřice, kuře, květák, lilek, mořské plody, mrkev, paprika, pepř, rajčata, ryby, špenát, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí, zvěřina.
Koření, s nimiž se oregano výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, chilli, paprika, petržel, rozmarýn, římský kmín, šalvěj, tymián.
TIP! Oregano dávkujte opatrně, aby svou chutí nepřebíjelo ostatní ingredience.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti.
Využití v kuchyni:
→ Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal.
S čím je paprika dobrá?
→ Bílé sýry, hovězí maso, kachní maso, kuřecí maso, luštěniny, telecí maso, rýže, vepřové maso, zelenina.
Koření, s nimiž se paprika výborně kombinuje:
→ Česnek, kmín, kardamom, kurkuma, nové koření, oregano, pepř, petržel, rozmarýn, šafrán, tymián.
• TIP! Paprika se nikdy nesmí zahřívat na příliš vysokou teplotu, jinak zhořkne.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením.
Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní.
Využití v kuchyni:
→ Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette.
S čím je bílý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se bílý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový oříšek, petržel, rozmarýn, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
• TIP! Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu - přidává se teprve před koncem tepelné úpravy.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením.
Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní.
Využití v kuchyni:
→ Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette.
S čím je bílý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se bílý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový oříšek, petržel, rozmarýn, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
• TIP! Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu - přidává se teprve před koncem tepelné úpravy.
Kajenský pepř vlastně ani není pravým pepřem - jedná se o sušené mleté plody chilli, pojmenovaného podle města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Používá se především do pálivých jídel.
Chuť kajenského pepře je pálivá až štiplavá, vůně ovocná a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je kajenský pepř dobrý?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se kajenský pepř výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Sušená nať oblíbené kořenové zeleniny se hodí pro přípravu polévek, smetanových a houbových omáček, bylinkového másla, pomazánek, salátů, houskových knedlíků, sekané, k sýrům nebo do vaječných pokrmů.
Rozmarýn má silně kořenné aroma, jeho vůně je teplá, peprná s náznakem borovice. V chuti je cítit muškátový oříšek, lehká hořkost a pikantnost.
Využití v kuchyni:
→ Ovocné nápoje, sladké nebo pikantní sušenky, zelenina smažená na olivovém oleji, chléb, grilovaná a pečená masa, polévky, jídla z jednoho hrnce, ratatouille, saláty, rozmarýnové brambory.
S čím je rozmarýn dobrý?
→ Brambory, cibule, čočka, drůbež, houby, jehněčí maso, králík, lilek, meruňky, pastinák, pomeranč, rajčata, ryby, smetanové sýry, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se rozmarýn výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, libeček, oregano, pažitka, petržel,
• TIP! Rozmarýn se hodí pro dlouhé pomalé vaření, protože jeho chuť jen tak nevyprchá.
Aroma šafránu je hořkosladké, jeho vůně silná, ostrá, pižmová a pronikavá. Chuť je zemitá, nahořklá a dlouho přetrvávající.
Na sklizeň 5kg blizen, z nichž se vyrobí 1kg sušeného šafránu, je třeba vypěstovat asi 160 000 květů.
Využití v kuchyni:
→ Rizoto / risotto, paella, zarzuela, bujabéza / bouillabaisse, zeleninový pilaf, šafránový koláč, šafránová zmrzlina, omáčky.
S čím je šafrán dobrý?
→ Bažant, dýně, houby, chřest, králičí maso, kuřecí maso, mořské plody, mrkev, pórek, ryby, špenát.
Koření, s nimiž se šafrán výborně kombinuje:
→ Anýz, fenykl, kardamom, muškátový oříšek, paprika, pepř, skořice, zázvor.
• TIP! Přidáme-li šafrán na začátku vaření, jídlo se obarví, přidáme-li jej později, jídlo ovoní. Nikdy to však nepřeháníme s množstvím, protože pak jídlo zhořkne.
Vůně tymiánu je aromatická, chuť ostrá, lehce hořká s náznakem hřebíčku, máty a kafru.
Na rozdíl od většiny bylinek neztrácí své aroma ani při dlouhém vaření, hodí se proto do pomalu vařených jídel.
Využití v kuchyni:
→ Bouquet garni, dušené pokrmy, paštiky, husté zeleninové polévky, omáčky s rajčatovým či vinným základem, marinády na vepřové maso a zvěřinu, játrovky, játrové knedlíčky, lasagne, ravioli, pizza, francouzská dušená jídla (pot-au-feu, cassoulet), louisianské pokrmy gumbo a jambalaya.
S čím je tymián dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, jehněčí maso, králík, kukuřičce, lesní houby, luštěniny, mrkev, pórek, rajčata, zelí.
Koření, s nimiž se tymián výborně kombinuje:
→ Bazalka, bobkový list, česnek, hřebíček, chilli, majoránka, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, petržel, rozmarýn, saturejka.
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
Rozmarýn má silně kořenné aroma, jeho vůně je teplá, peprná s náznakem borovice. V chuti je cítit muškátový oříšek, lehká hořkost a pikantnost.
Využití v kuchyni:
→ Ovocné nápoje, sladké nebo pikantní sušenky, zelenina smažená na olivovém oleji, chléb, grilovaná a pečená masa, polévky, jídla z jednoho hrnce, ratatouille, saláty, rozmarýnové brambory.
S čím je rozmarýn dobrý?
→ Brambory, cibule, čočka, drůbež, houby, jehněčí maso, králík, lilek, meruňky, pastinák, pomeranč, rajčata, ryby, smetanové sýry, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se rozmarýn výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, libeček, oregano, pažitka, petržel,
• TIP! Rozmarýn se hodí pro dlouhé pomalé vaření, protože jeho chuť jen tak nevyprchá.
Nemáme-li po ruce čerstvou cibuli a chceme přesto něco dobrého uvařit, stejně dobře nám poslouží varianta granulované cibule. Používáme ji všude tam, kam se dává cibule běžně – do různých gulášů, pod maso, zeleninu, do pomazánek, omáček či polévek. Výborně se také hodí na pizzu.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,