Citrónová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se citrónová kůra výborně kombinuje:
Počet produktů: 41
Citrónová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se citrónová kůra výborně kombinuje:
Citrónová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se citrónová kůra výborně kombinuje:
Fenykl má teplou, anýzovou vůni, chutná svěže, lehce nasládle a po lékořici.
Využití v kuchyni:
→ Tučné ryby, nakládaná zelenina, polévky, chléb, těstoviny se sardinkami, chowder (americký pokrm), finocchiona (toskánský salám).
S čím je fenykl dobrý?
→ Brambory, červená řepa, čočka, fazole, kachna, mořské plody, okurka, pórek, rajčata, ryby, rýže, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se fenykl výborně kombinuje:
Fenykl má teplou, anýzovou vůni, chutná svěže, lehce nasládle a po lékořici.
Využití v kuchyni:
→ Tučné ryby, nakládaná zelenina, polévky, chléb, těstoviny se sardinkami, chowder (americký pokrm), finocchiona (toskánský salám).
S čím je fenykl dobrý?
→ Brambory, červená řepa, čočka, fazole, kachna, mořské plody, okurka, pórek, rajčata, ryby, rýže, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se fenykl výborně kombinuje:
Glutaman sodný je bezbarvý krystalický prášek s výraznou masovou chutí. Zvýrazňuje chuť pokrmů a oblíbený je především v asijských kuchyních.
Celá semena hořčice nemají žádné aroma, po rozemletí palčivě a mírně nasládle voní.
Využití v kuchyni:
→ Pokrmy s kari kořením, nakládaná zelenina, rybí marinády, hořčice, tučná a špatně stravitelná jídla, barbecue omáčky, pokrmy panch phoron a sambhar.
S čím je hořčice dobrá?
→ Aromatické sýry, grilované hovězí maso, kořenová zelenina, králík, kuřecí maso, mořské plody, párky, ryby, uzeniny, zelí.
Koření, s nimiž se hořčice výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, estragon, fenykl, hřebíček, chilli, kmín černý, kopr, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, petržel, pískavice.
• TIP! Hořčici přisypávejte až ke konci vaření, vysoká teplota poměrně rychle oslabuje její sílu.
Celá semena hořčice nemají žádné aroma, po rozemletí palčivě a mírně nasládle voní.
Využití v kuchyni:
→ Pokrmy s kari kořením, nakládaná zelenina, rybí marinády, hořčice, tučná a špatně stravitelná jídla, barbecue omáčky, pokrmy panch phoron a sambhar.
S čím je hořčice dobrá?
→ Aromatické sýry, grilované hovězí maso, kořenová zelenina, králík, kuřecí maso, mořské plody, párky, ryby, uzeniny, zelí.
Koření, s nimiž se hořčice výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, estragon, fenykl, hřebíček, chilli, kmín černý, kopr, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, petržel, pískavice.
• TIP! Hořčici přisypávejte až ke konci vaření, vysoká teplota poměrně rychle oslabuje její sílu.
Celá semena hořčice nemají žádné aroma, po rozžvýkání chutnají ořechově a velmi silně.
Využití v kuchyni:
→ Pokrmy s kari kořením, hořčičný olej, hořčičná omáčka k rybám, kečupy, nakládaná zelenina.
S čím je hořčice dobrá?
→ Aromatické sýry, grilované hovězí maso, kořenová zelenina, králík, kuřecí maso, mořské plody, párky, ryby, uzeniny, zelí.
Koření, s nimiž se hořčice výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, estragon, fenykl, hřebíček, chilli, kmín černý, kopr, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, petržel, pískavice.
Celá semena hořčice nemají žádné aroma, po rozžvýkání chutnají ořechově a velmi silně.
Využití v kuchyni:
→ Pokrmy s kari kořením, hořčičný olej, hořčičná omáčka k rybám, kečupy, nakládaná zelenina.
S čím je hořčice dobrá?
→ Aromatické sýry, grilované hovězí maso, kořenová zelenina, králík, kuřecí maso, mořské plody, párky, ryby, uzeniny, zelí.
Koření, s nimiž se hořčice výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, estragon, fenykl, hřebíček, chilli, kmín
černý, kopr, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, petržel, pískavice.
Hřebíček patří mezi jedno z nejstarších koření vůbec – poprvé je zmiňován v indických a čínských spisech.
Jeho vůně je silně aromatická, příjemná a teplá, s náznakem pepře a kafru, chuť ovocná, ale zároveň palčivě ostrá, pálivá a hořká a v ústech zanechává pocit znecitlivění.
Využití v kuchyni:
→ Pečivo, dezerty, sirupy, zavařeniny, marinády, masové vývary, ovocné kompoty, koláče, pečená jablka, vánoční cukroví, svařené víno, nakládaná zelenina.
S čím je hřebíček dobrý?
→ Cibule, červená řepa, červené zelí, čokoláda, dýně, jablka, mrkev, pomeranč, sladké brambory, šunka, tykev, vepřové maso, zvěřina.
Koření, s nimiž se hřebíček výborně kombinuje:
→ Bobkový list, fenykl, chilli, kardamom, koriandr, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, skořice.
Hřebíček patří mezi jedno z nejstarších koření vůbec – poprvé je zmiňován v indických a čínských spisech.
Jeho vůně je silně aromatická, příjemná a teplá, s náznakem pepře a kafru, chuť ovocná, ale zároveň palčivě ostrá, pálivá a hořká a v ústech zanechává pocit znecitlivění.
Využití v kuchyni:
→ Pečivo, dezerty, sirupy, zavařeniny, marinády, masové vývary, ovocné kompoty, koláče, pečená jablka, vánoční cukroví, svařené víno, nakládaná zelenina.
S čím je hřebíček dobrý?
→ Cibule, červená řepa, červené zelí, čokoláda, dýně, jablka, mrkev, pomeranč, sladké brambory, šunka, tykev, vepřové maso, zvěřina.
Koření, s nimiž se hřebíček výborně kombinuje:
→ Bobkový list, fenykl, chilli, kardamom, koriandr, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, skořice.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou. Mleté chilli má zemitou, ovocnou, ostře palčivou vůni.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Chuť chilli má velký rozsah - od jemně pálivé až po neuvěřitelně štiplavou.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je chilli dobré?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se chilli výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Kmín černý, též nazývaný "černucha", byl před příchodem pepře do evropských kuchyní velice oblíbeným kořením.
Jeho aroma není nijak výrazné, voní po bylinkách, lehce připomíná dobromysl. Jeho chuť je hořká, peprná, pronikavá a oříšková.
Využití v kuchyni:
→ Maso na karí, zeleninové pokrmy, chléb, těstoviny, chlebové placky, pikantní pečivo, rohlíky, opékané brambory, pilaf, nakládaná zelenina, omelety.
S čím je černý kmín dobrý?
→ Chléb, lilek, listová zelenina, luštěniny, kořenová zelenina, rajčata, rýže.
Koření, s nimiž se kmín černý výborně kombinuje:
→ Fenykl, kardamom, koriandr, kurkuma, nové koření, pepř, saturejka, skořice, tymián, zázvor.
Kmín římský, někdy též zvaný křížový kmín nebo cumin, má ostře aromatické, jemně hořké aroma. Vůně je silná a těžká, kořeněná až sladká. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá s přetrvávající palčivostí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na různé druhy mas, chléb, žaludeční likéry, čatní, ostré směsi koření, dušená zelenina, preclíky, kuskus, párky merguez, španělské tapas, masové kuličky kofta.
S čím je kmín římský dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, čočka, fazole, chléb, jehněčí maso, kuřecí maso, kysané zelí, rýže, sýry.
Koření, s nimiž se kmín římský výborně kombinuje:
→ Anýz, bobkový list, česnek, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pepř, pískavice, skořice, tymián, zázvor.
Kmín římský, někdy též zvaný křížový kmín nebo cumin, má ostře aromatické, jemně hořké aroma. Vůně je silná a těžká, kořeněná až sladká. Chuť je silná, pronikavá, lehce nahořklá, ostrá, zemitá a teplá, s přetrvávající palčivostí.
Využití v kuchyni:
→ Koření na různé druhy mas, chléb, žaludeční likéry, čatní, ostré směsi koření, dušená zelenina, preclíky, kuskus, párky merguez, španělské tapas, masové kuličky kofta.
S čím je kmín římský dobrý?
→ Baklažán, brambory, cibule, čočka, fazole, chléb, jehněčí maso, kuřecí maso, kysané zelí, rýže, sýry.
Koření, s nimiž se kmín římský výborně kombinuje:
→ Anýz, bobkový list, česnek, hořčice, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, nové koření, oregano, paprika, pepř, pískavice, skořice, tymián, zázvor.
Plody koriandru chutnají sladce kořenně, aroma připomíná šalvěj, pomerančovou kůru, pepř, mátu a citron.
Využití v kuchyni:
→ Chléb, pečivo, zavařování okurek nebo červené řepy, sladkokyselé nálevy, marinády, rybí plévky, sladké sušenky, dorty.
S čím je koriandr dobrý?
→ Avokádo, citron, hovězí maso, jehněčí maso, kokosové mléko, kořenová zelenina, kukuřice, limetka, luštěniny, mořské plody, okurka, pečeně, ryby, rýže, zvěřina.
Koření, s nimiž se koriandr výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, chilli, kopr, pažitka, petržel, zázvor.
• TIP! Jedno až dvě rozdrcená koriandrová zrna zlepší chuť kávy.
Plody koriandru chutnají sladce kořenně, aroma připomíná šalvěj, pomerančovou kůru, pepř, mátu a citron.
Využití v kuchyni:
→ Chléb, pečivo, zavařování okurek nebo červené řepy, sladkokyselé nálevy, marinády, rybí plévky, sladké sušenky, dorty.
S čím je koriandr dobrý?
→ Avokádo, citron, hovězí maso, jehněčí maso, kokosové mléko, kořenová zelenina, kukuřice, limetka, luštěniny, mořské plody, okurka, pečeně, ryby, rýže, zvěřina.
Koření, s nimiž se koriandr výborně kombinuje:
Kurkuma, někdy též zvaná „indický šafrán", byla dlouhou dobu ceněna spíše jako rostlina barvířská. Dnes pro ni však najdeme široké využití také v kuchyni. Spojuje a slaďuje jiné druhy koření, s nimiž se mísí v mnoha kombinacích - je například součástí směsí kari, garam masala či ras el hanout.
Chuť má kořennou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Je teplá, pižmová, mírně hořká a kyselá. Má složitou, sytou dřevitou vůni, v níž jsou cítit květy, citrus a zázvor.
Využití v kuchyni:
→ Kari koření, worcestrová omáčka, mořské plody, rýžová jídla, vaječné pokrmy, hořčičné omáčky, ragú.
S čím je kurkuma dobrá?
→ Baklažán, čočka, drůbež, fazole, kořenová zelenina, ryby, rýže, špenát.
Koření, s nimiž se kurkuma výborně kombinuje:
→ Česnek, fenykl, hořčice, hřebíček, chilli, koriandr,
• TIP! Kurkuma mírní pálivost papriky v jídlech.
Aroma je kořenité, mírně hořké, ale jemnější, než aroma oříšku. Má sytou, svěží a teplou vůni muškátového oříšku, je však silnější a živě květinová s náznakem pepře a hřebíčku. Chuť je teplá a aromatická s náznakem citronové nasládlosti.
Využití v kuchyni:
→ Dýňový koláč, sýrové a mléčné pokrmy, bešamelová omáčka, vaječná jídla, cibulová omáčka, čiré polévky, vývar z mořských plodů, soufflé, čokoládové nápoje, nakládáná zelenina.
S čím je muškátový květ dobrý?
→ Cibule, jehněčí maso, kuřecí maso, mrkev, sladké brambory, sýr, špenát, telecí maso, zelí.
Koření, s nimiž se muškátový květ výborně kombinuje:
→ Hřebíček, kardamom, koriandr, muškátový oříšek, paprika, pepř, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením.
Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní.
Využití v kuchyni:
→ Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette.
S čím je bílý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se bílý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový oříšek, petržel, rozmarýn, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
• TIP! Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu - přidává se teprve před koncem tepelné úpravy.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením.
Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní.
Využití v kuchyni:
→ Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette.
S čím je bílý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se bílý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový oříšek, petržel, rozmarýn, římský kmín, skořice, tymián, zázvor.
• TIP! Bílý pepř se má zvolit vždy, kdy se žádá pálivost, aniž by se příliš měnila vlastní chuť pokrmu - přidává se teprve před koncem tepelné úpravy.
Kajenský pepř vlastně ani není pravým pepřem - jedná se o sušené mleté plody chilli, pojmenovaného podle města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Používá se především do pálivých jídel.
Chuť kajenského pepře je pálivá až štiplavá, vůně ovocná a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs harissa, omáčky romesco a sambals.
S čím je kajenský pepř dobrý?
→ Fazole, různé druhy mas, zelenina.
Koření, s nimiž se kajenský pepř výborně kombinuje:
→ Bobkový list, koriandr, většina druhů koření.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Plody pískavice chutnají po celeru či libečku, chuť je lehce hořká, textura moučnatá. Pražená semena chutnají hořkosladce, s nádechem javorového sirupu.
Využití v kuchyni:
→ Chutney, rybí kari, indický chléb dosai, nakládaná zelenina, saláty, turecké sušené hovězí maso pastirma (basturma), pečivo.
S čím je pískavice dobrá?
→ Brambory, čočka, jehněčí maso, kořenová zelenina, listová zelenina, luštěniny, rajčata, ryby, rýže.
Koření, s nimiž se pískavice výborně kombinuje:
Plody pískavice chutnají po celeru či libečku, chuť je lehce hořká, textura moučnatá. Pražená semena chutnají hořkosladce, s nádechem javorového sirupu.
Využití v kuchyni:
→ Chutney, rybí kari, indický chléb dosai, nakládaná zelenina, saláty, turecké sušené hovězí maso pastirma (basturma), pečivo.
S čím je pískavice dobrá?
→ Brambory, čočka, jehněčí maso, kořenová zelenina, listová zelenina, luštěniny, rajčata, ryby, rýže.
Koření, s nimiž se pískavice výborně kombinuje:
Pomerančová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se pomerančová kůra výborně kombinuje:
Pomerančová kůra dodá chuť a vůni nápojům, pečivu, dezertům, pomazánkám i pokrmům z ryb.
Využití v kuchyni:
→ Čaje, likéry, svařené víno, čínské pokrmy, pečivo, koláče, koření na ryby, pomazánky.
Koření, s nimiž se pomerančová kůra výborně kombinuje:
Rozmarýn má silně kořenné aroma, jeho vůně je teplá, peprná s náznakem borovice. V chuti je cítit muškátový oříšek, lehká hořkost a pikantnost.
Využití v kuchyni:
→ Ovocné nápoje, sladké nebo pikantní sušenky, zelenina smažená na olivovém oleji, chléb, grilovaná a pečená masa, polévky, jídla z jednoho hrnce, ratatouille, saláty, rozmarýnové brambory.
S čím je rozmarýn dobrý?
→ Brambory, cibule, čočka, drůbež, houby, jehněčí maso, králík, lilek, meruňky, pastinák, pomeranč, rajčata, ryby, smetanové sýry, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se rozmarýn výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, libeček, oregano, pažitka, petržel,
• TIP! Rozmarýn se hodí pro dlouhé pomalé vaření, protože jeho chuť jen tak nevyprchá.
Aroma sezamových semen není nijak výrazné, chuť je však příjemně nasládlá a ořechová, zesiluje po opražení nebo rozemletí semen na pastu.
Využití v kuchyni:
→ Poyspání pečiva, chalva, dresink na maso, nudle, zeleninové saláty, olej, indické sezamové kuličky til ladoos, sezamová pasta.
S čím je sezam dobrý?
→ Citron, lilek, listová zelenina, luštěniny, med, nudle, ryby, rýže.
Koření, s nimiž se sezam výborně kombinuje:
→ Hřebíček, chilli, kardamom, koriandr, muškátový oříšek, oregano, pepř, skořice, tymián, zázvor.
Chuť skořice je nasládlá, teplá s náznakem hřebíčku a citrusu, aroma je jemně sladké, dřevité, přesto však intenzivní.
Je součástí směsí pěti druhů koření, kari a perníkového koření.
Využití v kuchyni:
→ Kořeněné pečivo, dezerty, jablečný koláč, pečená jablka, banány smažené na másle, ovocné kompoty, vánoční cukroví, svařené víno, punč, mléčná rýže, vanilkový pudink, skořicové hvězdičky, perník.
S čím je skořice dobrá?
→ Baklažán, banány, čokoláda, drůbež, hrušky, jablka, jehněčí maso, káva, mandle, meruňky, rýže.
Koření, s nimiž se skořice výborně kombinuje:
→ Hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, římský kmín, zázvor.
Chuť skořice je nasládlá, teplá, s náznakem hřebíčku a citrusu, aroma je jemně sladké, dřevité, přesto však intenzivní.
Je součástí směsí pěti druhů koření a perníkového koření.
Využití v kuchyni:
→ Kořeněné pečivo, dezerty, jablečný koláč, pečená jablka, banány smažené na másle, ovocné kompoty, vánoční cukroví, svařené víno, punč, mléčná rýže, vanilkový pudink, skořicové hvězdičky, perník.
S čím je skořice dobrá?
→ Baklažán, banány, čokoláda, drůbež, hrušky, jablka, jehněčí maso, káva, mandle, meruňky, rýže.
Koření, s nimiž se skořice výborně kombinuje:
→ Hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma, muškátový květ, muškátový oříšek, římský kmín, zázvor.
Sojová omáčka se hodí při přípravě omáček, dušených mas a zeleninových salátů. Uplatnění najde především v asijských kuchyních.
Aroma šafránu je hořkosladké, jeho vůně silná, ostrá, pižmová a pronikavá. Chuť je zemitá, nahořklá a dlouho přetrvávající.
Na sklizeň 5kg blizen, z nichž se vyrobí 1kg sušeného šafránu, je třeba vypěstovat asi 160 000 květů.
Využití v kuchyni:
→ Rizoto / risotto, paella, zarzuela, bujabéza / bouillabaisse, zeleninový pilaf, šafránový koláč, šafránová zmrzlina, omáčky.
S čím je šafrán dobrý?
→ Bažant, dýně, houby, chřest, králičí maso, kuřecí maso, mořské plody, mrkev, pórek, ryby, špenát.
Koření, s nimiž se šafrán výborně kombinuje:
→ Anýz, fenykl, kardamom, muškátový oříšek, paprika, pepř, skořice, zázvor.
• TIP! Přidáme-li šafrán na začátku vaření, jídlo se obarví, přidáme-li jej později, jídlo ovoní. Nikdy to však nepřeháníme s množstvím, protože pak jídlo zhořkne.
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,
Rozmarýn má silně kořenné aroma, jeho vůně je teplá, peprná s náznakem borovice. V chuti je cítit muškátový oříšek, lehká hořkost a pikantnost.
Využití v kuchyni:
→ Ovocné nápoje, sladké nebo pikantní sušenky, zelenina smažená na olivovém oleji, chléb, grilovaná a pečená masa, polévky, jídla z jednoho hrnce, ratatouille, saláty, rozmarýnové brambory.
S čím je rozmarýn dobrý?
→ Brambory, cibule, čočka, drůbež, houby, jehněčí maso, králík, lilek, meruňky, pastinák, pomeranč, rajčata, ryby, smetanové sýry, telecí maso, vejce, vepřové maso, zelí.
Koření, s nimiž se rozmarýn výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, libeček, oregano, pažitka, petržel,
• TIP! Rozmarýn se hodí pro dlouhé pomalé vaření, protože jeho chuť jen tak nevyprchá.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá.
Využití v kuchyni:
→ Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky.
S čím je černý pepř dobrý?
→ Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Koření, s nimiž se černý pepř výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, kardamom, koriandr, kurkuma,
Vůně zázvoru je ovocně kořenitá, aromatická, chuť lehce citronová, ostrá. Sušený je méně aromatický než čerstvý, ale po rozemletí voní teple a peprně s lehce citronovým nádechem. Chuť je pálivá, ostře palčivá a pronikavá.
Využití v kuchyni:
→ Zázvorové pivo, zázvorová limonáda, zázvorový chléb, sušenky, dorty, džemy, čatní, polévky, rýžová jídla, asijské masové pokrmy, pečená zelenina.
S čím je zázvor dobrý?
→ Ananas, banán, dýně, hruška, mrkev, pomeranč, různé druhy masa, ryby, sladké brambory, tykev, zelenina.
Koření, s nimiž se zázvor výborně kombinuje:
→ Bazalka, česnek, hřebíček, chilli, kardamom, koriandr,