Lněné semínko využíváme v kuchyni do pečiva, různých kaší, salátů, pomazánek nebo pro přípravu čaje.
• TIP! Celé semínko není pro lidský organismus stravitelné, je třeba jej před polknutím rozkousat.
Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Quinoa se vyznačuje příjemnou a neutrální chutí a dá se tak zkombinovat téměř se vším. Její příprava je velice snadná a rychlá. V kuchyni se používá pro výrobu sladkých i slaných pokrmů. Je vhodná do ovocných i zeleninových salátů. Výborně také chutná zapečená se zeleninou, masem či sýrem, nebo se může přidat do těsta na lívanečky a sušenky. Lehce z ní vytvoříte i chutný nákyp či kaši.
ZEMĚ PŮVODU: Argentina, Bolívie, Indie, Peru, Španělsko
SKLADOVÁNÍ: Teplota max. 24°C a vlhkost max. 75%.
ALERGENY: Může obsahovat stopy alergenu lepku.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE VE 100G:
Energetická hodnota: 1 541 kJ/368 kcal
Tuky: 6g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1g
Sacharidy: 64g
z toho cukry: 0g
Bílkoviny: 14g
Sůl: 0,005g
MĚRNÁ CENA: 100g - 27 Kč/100g
500g - 17 Kč/100g
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ: Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 min.