Šalvěji se také říká babské ucho. Její vůně je silně aromatická, pižmová, balzámová a teple kořeněná. Chuť je mírně hořká. Sušená šalvěj je výraznější než čerstvá.
Využití v kuchyni:
→ Tučná jídla, italský pokrm saltimbocca, italské pečivo focaccia, polenta, nádivka k masu při americkém Dni díkůvzdání, tvaroh, omelety, omáčky, nudle.
S čím je šalvěj dobrá?
→ Cibule, drůbeží maso, fazole, jablka, jehněčí maso, rajčata, sleď, sýry, úhoř, vepřové párky, zvěřina.
Koření, s nimiž se šalvěj výborně kombinuje:
→ Bobkový list, česnek, kmín, libeček, majoránka, paprika,
petržel, saturejka, tymián, zázvor.
• TIP! Šalvěj má výrazné aroma, proto s ní při kořenění šetřete.