Pohanka lámanka 500g

Drcená zrnka pohanky jsou vhodná do pečiva, na posyp, k namletí na mouku a ke snadné přípravě kaší či nádivek.Vzhledem k tomu, že neobsahuje pohanka lepek, je cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby právě citlivé na lepek. 

 


Země původu:  Ukrajina, Čína

 


36,00 Kč s DPH

Koupit

31,30 Kč bez DPH

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Je nám líto, pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou vkládat komentáře.

Dostupnost ve dnech:

Pohanka lámanka je nalámaná pohanka kroupa. Nalámáním se z ní stává mnohem jemnější potravina, která je rychleji uvařená. V některých případech se ani vařit nemusí. Lámanka je vhodná do hotových polévek, které zahustí, podává se také jako příloha k masům či zelenině, dá se z ní připravit chutná kaše nebo pomazánky.

 

Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo. V dnešní době je velmi populární hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky.

 

Z nutričního hlediska je pohanka zajímavá svým vyváženým obsahem aminokyselin, kterých obsahuje až 18 druhů. Aminokyselina lysin, která je důležitá především jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů), je obsažena v pohance 3x-4x více než ve srovnání s ostatními obilninami. 


Ze zdravotního hlediska je také velmi významný obsah nenasycených mastných kyselin. Nejvíce je zastoupena esenciální kyselina linolová, která se společně s kyselinou linolenovou podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi a působí tak preventivně proti ateroskleróze. Obsah celkové vlákniny v pohance a jejích produktech se pohybuje okolo 3,4-5,2%  a z toho je 20-30% rozpustných. Vláknina má v těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na prevenci a léčení vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi a podporuje správnou činnost trávicího traktu. 

V pohance se nachází mnoho zdraví prospěšných minerálních látek a vitaminů. Z těch nejdůležitějších to jsou zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky. Pohanka je také velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv jiné autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a v obličeji. Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.



 

Výživové údaje ve 100g:

 

 energetická hodnota: 1528/364 kJ/kcal

 

bílkoviny: 12 g

 

sacharidy: 68 g

 

z toho cukry: 2,6g

 

tuky: 2,4 g

 

z toho nasycené masné kyseliny: 0,6 g

 

sůl: 0,01 g

 

 


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Je nám líto, pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou vkládat komentáře.

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Je nám líto, pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou vkládat komentáře.

Ostatní výrobky ve stejné kategorii: 24


Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

K pokladně

Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

K pokladně